Όπως κάθε Τετάρτη της Μ. Τεσσαρακοστής, έτσι και αυτή την Τετάρτη 24/04/2013 στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για την μελέτη του Κατά Ιωάννην Ευαγγελίου και θα ακολουθήσει προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Η επόμενη, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα είναι την Τετάρτη 15/05/2013 στις 20.00.
Welcome to your chapel - Bienvenue à votre chapelle - Willkommen in eurer Kapelle - benvenuto alla vostra cappella -Tervetuloa Chapel - mirëpritur të kapelës tuaj - あなたの礼拝堂へようこそ - مرحبا بكم في مصلى الخاص - Sizin kilise hoşgeldiniz
Ακούστε ζωντανά τις ακολουθίες εδώ.
Listen to the services live, here.
Τετάρτη 24 Απριλίου 2013
Πρόγραμμα ακολουθιών - υπόλοιπο Μ. Τεσσαρακοστής
Πρόγραμμα ιερών ακολουθιών
Τετάρτη 24/04/2013, 21.30 - 23.30: Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.
Παρασκευή 26/04/2013, 22.00 - 00.30: Όρθρος & Θεία Λειτουργία του Λαζάρου.
Πρόγραμμα ιερών ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδος
Μ. Δευτέρα, 21.30-00.30 : Ακολουθία του Νυμφίου & Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.
Μ. Τρίτη, 21.30-00.30 : Ακολουθία του Νυμφίου & Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.
Μ. Τετάρτη, 21.30-00.30: Όρθρος Μ. Πέμπτης & Θεία Λειτουργία..
Μ. Πέμπτη, 21.00-01.00: Ακολουθία των Αγίων Παθών & Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως.
Δευτέρα 8 Απριλίου 2013
Στους δρόμους...
Ιεραποστολή δεν θα πει προσηλυτισμός, ούτε αποικιοκρατία, έστω και ντυμένη με την προβιά της «μεταφοράς Αλήθειας». Η ποιοτική διαφορά της Ορθόδοξης Χριστιανικής Ιεραποστολής βρίσκεται στο γεγονός της εθελούσιας σάρκωσης του Κυρίου μας σε κάθε τόπο, σε κάθε πολιτισμό, σε κάθε άνθρωπο, με την προϋπόθεση ότι αυτός ο δεύτερος το επιθυμεί διακαώς. Αυτού του είδους η ιεραποστολή δεν διαφημίζεται, ούτε αποτελεί «έκτακτη είδηση» για τα ιεραποστολικά περιοδικά, αλλά προάγεται μόνο επειδή ο Χριστός το θέλει.
π.Σ.Τ.η γεμάτη χρώμα Αφρική στον Ινδικό... |
Το ευαγγέλιο του Ματθαίου τελειώνει με τα εξής πολύ γνωστά λόγια, «πορευθέντες οὖν μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη, βαπτίζοντες αὐτοὺς εἰς τὸ ὄνομα τοῦ πατρὸς καὶ τοῦ υἱοῦ καὶ τοῦ ἁγίου πνεύματος, διδάσκοντες αὐτοὺς τηρεῖν πάντα ὅσα ἐνετειλάμην ὑμῖν· καὶ ἰδοὺ ἐγὼ μεθ’ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος.»[1] Μια αξιοσημείωτη λέξη στο ως άνω χωρίο είναι το ρήμα «μαθητεύω». Στην συγκεκριμένη συνάφεια το «μαθητεύω» σημαίνει «δημιουργώ μαθητές-αποστόλους»[2], ή, θεολογικότερα, «συνδέω τον ακροατή του λόγου του Χριστού κατευθείαν με Αυτόν, χωρίς μεσάζοντες». (παρενθετικά αναφέρω πως δυστυχώς συχνά αυτή η διατύπωση παραμένει ζητούμενο σε περιπτώσεις, όπου ο κληρικαλισμός ή ο γεροντισμός θολώνουν το κρυστάλλινο νερό της ορθοδοξίας μας). Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και προκλητική θα ήταν, όμως, η ερμηνεία του ως άνω χωρίου με την έννοια που έχει στη θύραθεν γραμματεία. «Μαθητεύω» θα πει γίνομαι εγώ μαθητής, δηλαδή στην περίπτωσή μας μπαίνω στη διαδικασία να μελετήσω, να γίνω εγώ ένα με την κουλτούρα του τόπου στον οποίο αποστέλλομαι, να γίνω ένας από αυτούς. Αυτή η ερμηνεία, βέβαια, δεν είναι ανερμάτιστη, ούτε αποτελεί προσωπικό ευφυολόγημα. Ο Απόστολος των εθνών, Παύλος, αναφέρει «τοῖς πᾶσιν γέγονα πάντα, ἵνα πάντως τινὰς σώσω»[3]. Δεν είναι πάντα εύκολο να γίνεις ένα με μια κουλτούρα τόσο διαφορετική από τη δική σου, να μάθεις τη γλώσσα και τα έθιμα , να τρως τα φαγητά του τόπου, να «αναγεννηθείς άνωθεν»[4] σαρκούμενος σε νέο τόπο. Αυτή η δεύτερη γέννηση έχει μεγάλο πόνο, αλλά και μεγάλη χαρά. Πόνο, διότι η μοναξιά είναι ανυπόφορη, διότι η αλλαγή νοοτροπίας και προσέγγισης των πραγμάτων φαντάζει αδύνατη, διότι ο πόλεμος που δεν είναι «πρὸς αἷμα καὶ σάρκα ἀλλὰ πρὸς τὰς ἀρχάς, πρὸς τὰς ἐξουσίας, πρὸς τοὺς κοσμοκράτορας τοῦ σκότους τούτου, πρὸς τὰ πνευματικὰ τῆς πονηρίας ἐν τοῖς ἐπουρανίοις»[5], μοιάζει άνισος. Χαρά, διότι σταδιακά καταλαβαίνεις ότι «μείζων ἐστιν ὁ ἐν ὑμῖν ἢ ὁ ἐν τῷ κόσμῳ»[6]. Στις ελάχιστες δικές σου δυνάμεις και ικανότητες αλλά και στην απλότητα, την ειλικρίνεια και τη θέληση, ο Θεός συνεργεί και μπορούν να γίνουν Θαύματα. Και κάπως έτσι το καντηλάκι, που κάποιος ανάβει στα έσχατα της γης, μπορεί να γίνει πυρκαγιά Θείας αγάπης και δύναμης.
π.Σ.Τ[1] Ματ. 28,19-20
[2] Kittel, volume IV, p. 461
[3] Α Κοριν. 9,22
[4] Ιω. 3,7
[5] Εφ. 6,12
[6] Α Ιω. 4,4
Ζώντας τον Θεό στον Ινδικό Ωκεανό
Ο άγιος γέροντας τον
ημερών μας, πατήρ Πορφύριος, έλεγε τα ακόλουθα για την ιεραποστολή: «Στην ιεραποστολική προσπάθεια να υπάρχει
λεπτός τρόπος, ώστε οι ψυχές να δέχονται ό, τι προσφέρουμε, χωρίς να
αντιδρούν. Και κάτι ακόμα. Λίγα λόγια!
Τα λόγια ηχούν στα αυτιά και εκνευρίζουν... Η προσευχή και η ζωή έχουν απήχηση. Η ζωή συγκινεί, αναγεννά και αλλοιώνει, ενώ
τα λόγια μένουν άκαρπα. Η καλύτερη
ιεραποστολή γίνεται με το καλό μας παράδειγμα, την αγάπη μας, την πραότητά
μας. Να υπάρχει σεβασμός της ελευθερίας
του άλλου. Όπως ο Χριστός «ίσταται επί
την θύραν και κρούει» (Α Κορ. 13, 7),
χωρίς να την παραβιάζει, αλλά περιμένει την ψυχή, μόνη της και ελεύθερα να Τον
δεχθεί, έτσι κι εμείς να στεκόμαστε μπροστά στην κάθε ψυχή».
Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλιβίτου, Βίος και Λόγοι, εκδ. Ι. Μ. Χρυσοπηγής
Μια ιδιαίτερη εμπειρία...
Μια φωτογραφία που σίγουρα για κάποιους λέει πολλά... Τα παιδιά της χορωδίας του Ναού των Ταξιαρχών στο Μαπούτο έψαλλαν με ενθουσιασμό ύμνους στα Πορτογαλικά, Ρωσικά, Ελληνικά για τους αδελφούς που ζωντανά τους παρακολουθούσαν στην π. Κοκκινιά την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013. Ένα στικάκι- modem και το skype (παρά τη δορυφορική χαμηλών ταχυτήτων σύνδεση) έφεραν στο ίδιο "τραπέζι" αδέλφια που τους χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα απόσταση, άλλα τόσα "χιλιόμετρα" πολιτισμού, μα που τους ενώνει ο Ιησούς.«ὅπου εἰσί δύο ἤ τρεῖς συνηγμένοι εἰς τό ἐμόν ὄνομα, ἐκεῖ εἰμι ἐν μέσῳ αὐτῶν». Μάλλον αυτό "ισχύει" και μέσω διαδικτύου.
Μαζί τους ο πνευματικός τους πατέρας και φίλος τους επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης. Πίσω από την κολόνα κρύβεται η Δασκάλα τους κ. Μάρω (η σεμνή μα τόσο δραστήρια Πολίτισσα δασκάλα τους).
Μαζί τους ο πνευματικός τους πατέρας και φίλος τους επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης. Πίσω από την κολόνα κρύβεται η Δασκάλα τους κ. Μάρω (η σεμνή μα τόσο δραστήρια Πολίτισσα δασκάλα τους).
Στη συνέχεια ο επίσκοπος Μοζαμβίκης μετέφερε τον παλμό της ιεραποστολικής προσπάθειας που αναπτύσσεται στη χώρα αυτή. Ευχόμαστε ο Κύριος να τους χαρίζει δύναμη και χαρά
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)